La nostra història


El projecte de l’Associació l’Escoleta dels Encants va néixer l’any 2012 del desig i la necessitat d'algunes famílies, mestres i acompanyants de l'Escola dels Encants de crear un espai d'acompanyament respectuós per a infants d'1 a 3 anys.
Després de mesos d'intens treball, l'Escoleta es va posar en funcionament el curs 2013-2014 a l'antic local de l'Ombeliqo, al carrer del Clot. Al moment de la seva creació el projecte va comptar amb 8 famílies i dos acompanyants.
Uns mesos més tard es van incorporar al projecte l'Òscar i la Sara, que van passar a formar part de l'equip pedagògic , i que han sustentat el projecte des dels inicis fins al curs 2015-16.
Durant el nostre segon curs va ser temps d'afiançar-nos i de veure que a mesura que el projecte creixia s'obrien noves necessitats que implicaven un canvi d'espai
Amb el curs 2015-2106 estrenem un espai propi que ens omple d'il·lusió i ens ofereix el millor marc per assentar-nos i seguir evolucionant.
En el cinquè any del projecte d'Escoleta es tanca una etapa, havent conquerit un projecte sòlid. L'Oscar i la Sara inicien importants canvis vitals i deixen el relleu de l'Escoleta a l’Helena i la Mònica, que continuaran fent créixer amb il·lusió aquest projecte d'Escoleta amb unes arrels molt fermes. En aquest sisé curs del projecte continuem agraïdes i il.lusionades.
Les noves acompanyants agraïm a l'Oscar i a la Sara la gran tasca que han fet, que s'evidencia en el fet que avui gaudim d'un projecte molt viu i amb una gran solidesa. Agraïm també la confiança que han mostrat en nosaltres i per l'acompanyament que ens han fet durant el temps de traspàs.
Estenem l'agraïment a les famílies, i els hi desitgem un curs ple de bons moments.
Comencem aquesta nova etapa amb molta il·lusió i ganes de donar continuïtat al projecte, amb la idea de fer-lo créixer, gaudir plegats i enriquir-nos mútuament.
 

Què és l'Escoleta dels Encants?

L’Escoleta dels Encants és un lloc pensat per a nens i nenes. Un espai per gaudir, descobrir, experimentar, observar, construir, desfer, provar, un espai per jugar individual i col·lectivament de manera lliure i no dirigida.
És un projecte viu i en constant moviment que no està lligat a cap teoria concreta. El construïm a partir dels coneixements i les experiències pròpies, i també ens nodrim de certs elements que ens motiven d’altres iniciatives pedagògiques.
L'eix fonamental del projecte és el respecte cap a l'infant i el moment personal i evolutiu en què es troba. Famílies i acompanyants cuidem, acompanyem i acceptem les seves necessitats, els seus desitjos i els seus sentiments, sense judicis ni comparacions.
Els adults afavorim un context preparat i adequat a les necessitats dels petits i petites, ens mostrem observadors i la nostra presència és atenta i amorosa perquè pensem que ells i elles són els veritables protagonistes de la seva educació. Les ganes d’aprendre, descobrir, experimentar i entendre el món que els envolta sorgeix d’una necessitat i curiositat innata i espontània.

Qui som?


L'Escoleta dels Encants està formada per les famílies, els acompanyants i els petits i petites, que junts, compartim vivències que ens enriqueixen i ens fan créixer com a individus i com a grup.

Les acompanyants

 

Helena

Sóc l’Helena, dona, neta, filla, germana, mare, parella, amiga, acompanyant, educadora, terapeuta, ballarina...

Com, per què, estic on estic i faig el que faig?? Per el meu sistema familiar, la nostre història, les meves arrels.

Els meus pares han sigut grans buscadors d’alternatives educatives, la meva mare educadora/pedagoga i el meu pare un amant de l’antroposofia, van començar a buscar altres maneres d’educar a les seves filles ( imagineu les alternatives de fa més de 30 anys...) buscant buscant van anar a parar a Alemanya, on van descobrir la Pedagogia Waldorf, de Rudolf Steiner, i van engegar a Barcelona una Associació Waldorf amb altres famílies, on el meu pare va ser el president. D’aquesta associació va néixer anys després la primera escola Waldorf de Barcelona.

Així que vaig poder gaudir i formar part del grup de joc Waldorf durant molts anys. Quan em pregunten en quin moment vas descobrir aquesta manera d’acompanyar als infants? quan vas fer el teu “click” en el canvi de mirada educativa? Jo sento que ha sigut una continuïtat del que he rebut, integrat de manera natural en mi.

Fa més de 20 anys que acompanyo a infants, acompanyo famílies.

M’he centrat i especialitzat en l’acompanyament emocional, aquesta evolució o camí ha anat de la mà amb el meu treball personal. Actualment acompanyo a infants i les seves famílies, a l’Escoleta com acompanyant/educadora, facilito sessions de Moviment Creatiu i Psicomotriu per infants de 3 a 8 anys.

Educadora Infantil especialitzada en acompanyament emocional

Terapeuta Gestalt Infantil / Teràpia Sistèmica Moviment Creatiu i Psicomotriu

 
Mònica

Amb a meva primera maternitat ara fa 9 anys vaig reprendre l’acompanyament a la infància també a nivell professional, que havia aparcat feia molts anys.

La mirada respectuosa i conscient en l’acompanyament m’obria un camí de futur tant a nivell profesional com personal.

Vaig transitar en paral.lel la criança dels meus fills, en cooperació amb d'altres famílies, amb la formació i el creixement personal. Les escoletes de pares i la vivència de l'acompanyaicomotricitat Acouturier, sempre molt a prop de les experiències de projectes d'educació lliure.

De la mà de la meva segona maternitat va néixer el meu propi projecte d’acompanyament, l'espai familiar i la llar de criança laMamateca, que temps després va impulsar la Xarxa de mares de dia de Sant Andreu. En aquest moment vaig conciliar la criança de la meva filla amb un projecte professional propi.

Vaig formar part del procés de formació professional de Mares de dia, com a membre de l’Associació Llars de criança i especialita en preparació d'espais per a les necessitats dels infants.

En el darer any he estat acompanyant a l’espai migdia del CEIP Entença durant el seu primer any de vida.

A dia d'avui se m’ha convidat a formar part del projecte de l’Escoleta del Encants, que ja vaig conèixer en els seus inicis, i avui inicio aquest nou cicle vital amb molt d’agraïment per la confiança que l’equip ha diposat en mi, i amb la il.lusió i la força per tirar endavant aquest gran projecte preciós, amb la lliçó apresa de que és el mateix camí el que ensenya el que cal saber per a transitar-lo.

Les famílies

Les famílies han estat un motor clau per engegar i donar l'empenta necessària per arribar fins on som ara. Han treballat de valent i amb il·lusió per garantir el bon funcionament intern i logístic durant els primers anys de vida de l'Escoleta. I n'estem molt agraïts!

Actualment, les famílies continuen formant part activa del projecte en la mesura que els hi ve de gust i poden participar.

 

Els infants

El grup d'infants ha anat variant al llarg d'aquest anys. Actualment sóm un grup de 20 famílies, no tots els infants venen els 5 dies de la setmana, el dia a dia a l'espai són 18 infants, tres educadores, i comptem també amb persones voluntàries.

A l'Escoleta oferim diferents modalitats de plaça, per adaptar-nos a les diferents necessitats, 3, 4 i 5 dies, i dues places amb horari reduït de 9:00 a 12:30, per les famílies que volen viure l'Escoleta menys estona i anar a dinar a casa.